Partitura mundi „Партитура на света: Графична хронология на историческото и културно развитие на света”

Partitura mundi „Партитура на света: Графична хронология на историческото и културно развитие на света”

Библиотеката на читалището получи като дарение изключително ценен и мащабен енциклопедичен труд – „Partitura mundi“ („Партитура на света: Графична хронология на историческото и културно развитие на света” ) на архитект Димитър Върбанов. Partitura mundi е мащабен и дългогодишен труд на покойния главен архитект на Велико Търново, който няма аналог в световната литература, история и културология. Той е написан в периода от 1974 до 1982 година, но технологията по това време не е позволявала печата на такава уникална по замисъл и вид енциклопедия. Неговият автор е архитект, но и цял живот изкушен от музиката, работи като заместващ цигулар във великотърновския театър и като помощник на диригента на хор “Царевец” маестро Върбан Рангелов. Освен това арх. Върбанов се интересува от историческата наука, от култура и археология.
В завършения си вид изследването обхваща информация, датираща от Големия взрив и геоложките ери до началото на 20 век.
Освен като съдържание, мащабното изследване е изпълнено без аналог и като форма, и структура. Арх. Върбанов е изобразил уникална карта, която се състои от 12 части, на които графично в линейно измерение е представена историята на света. Картата е едновременно разработена в политически, културен и археологически аспект.
Трудът на арх. Върбанов излезе за пръв път от печат в тираж от 100 броя. Чрез наследниците на арх. Димитър Върбанов и на неговия внук – Димитър Върбанов един от тези 100 екземпляра е при нас, за което Благодарим! Благодарим за съдействието и на нашия съгражданин Mihail Stoilchev.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.